Skip to main content

ENERGETIKAI tanúsítvány

Az Európai únióhoz való csatlakozással Magyarországon is olyan követelményeknek kell megfelelnünk az építőipar területén, mely többek között a lakóépületek energiafelhasználásának egyre alacsonyabb szintre szorítását irányozta elő. Mindezt ráadásul számításokkal alá is kell támasztanunk. Ennek az eszköze az energetikai tanúsítvány, melynek 2009. január 1-i bevezetése óta (176/2008 (VI.30.) kormányrendelet) folyamatosan szigorodó feltételekkel irányozza elő, hogy az épületek energetikailag közelítsenek az idealizált, un. „0” energiaszint elérése felé. 2012. január 1-e óta az energetikai tanúsítvány minden, a rendelet hatálya alá tartozó épület esetében kötelező, ha pl. el szeretnénk adni a lakásunkat, házunkat, vagy pl. építési engedély köteles átalakítást, bővítést végzünk. Új építés esetén is a tanúsítvány a használatbavétel feltétele.

energetikai tanúsítvány - munkások tervrajzzal

2016-os fontosabb változások:

  • 2016. január 1-től a feltételek további szigorítása következett be, a korábban kiadott energetikai tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átkonvertálja, de érvényességük fenntartásához pótlap igénylése szükséges!
  • A korábbiakkal ellentétben a bérbeadáshoz is minden esetben kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése (korábban a társasházi lakások esetében nem volt kötelező, csak önálló épületek esetén)
  • Új jelölésrendszer került bevezetésre, a korábbi jelölések duplázódtak, valamint új kategóriák bevezetésre kerültek.
  • Egyes kategóriák elérését már megújuló energia alkalmazásához kötötték. Az kaphat tehát „BB”, vagy annál jobb minősítést, ahol minimum 25%-ban hasznosítson a tanúsítandó épület megújuló energiát. Társasházi lakás esetén ez a kategória csak akkor érhető el, ha a teljes épület is rendelkezik legalább ilyen minőségi besorolással. Fontos szempont lett ebben a kategóriában, hogy a fűtési rendszer helyiségenként szabályozható legyen!
  • A tanúsítványban szerepeltetni kell legalább egy fotót az épület homlokzatáról, valamint az építés évét és esetleges műemléki jellegét is meg kell jeleníteni.

Arról, hogy ki készíthet ilyen tanúsítványt, a 244/2006. (XII. 5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet rendelkezik. Eszerint energetikai tanúsító tevékenységet megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező végezheti, amennyiben teljesítette a szükséges jogosultsági vizsgát.

Energetikai tanúsítvány készítése

Forduljon hozzánk bizalommal! Rövid határidővel, korrekt árakon dolgozunk.