Skip to main content

Építészeti kivitelezésre, tervezésre van szüksége?

Forduljon hozzánk bizalommal! Rövid határidővel, korrekt árakon dolgozunk.

ENERGETIKAI tanúsítvány

Az Európai únióhoz való csatlakozással Magyarországon is olyan követelményeknek kell megfelelnünk az építőipar területén, mely többek között a lakóépületek energiafelhasználásának egyre alacsonyabb szintre szorítását irányozta elő. Mindezt ráadásul számításokkal alá is kell támasztanunk. Ennek az eszköze az energetikai tanúsítvány, melynek 2009. január 1-i bevezetése óta (176/2008 (VI.30.) kormányrendelet) folyamatosan szigorodó feltételekkel irányozza elő, hogy az épületek energetikailag közelítsenek az idealizált, un. „0” energiaszint elérése felé. 2012. január 1-e óta az energetikai tanúsítvány minden, a rendelet hatálya alá tartozó épület esetében kötelező, ha pl. el szeretnénk adni a lakásunkat, házunkat, vagy pl. építési engedély köteles átalakítást, bővítést végzünk. Új építés esetén is a tanúsítvány a használatbavétel feltétele.

energetikai tanúsítvány - munkások tervrajzzal

2016-os fontosabb változások:

  • 2016. január 1-től a feltételek további szigorítása következett be, a korábban kiadott energetikai tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átkonvertálja, de érvényességük fenntartásához pótlap igénylése szükséges!
  • A korábbiakkal ellentétben a bérbeadáshoz is minden esetben kötelező az energetikai tanúsítvány elkészíttetése (korábban a társasházi lakások esetében nem volt kötelező, csak önálló épületek esetén)
  • Új jelölésrendszer került bevezetésre, a korábbi jelölések duplázódtak, valamint új kategóriák bevezetésre kerültek.
  • Egyes kategóriák elérését már megújuló energia alkalmazásához kötötték. Az kaphat tehát „BB”, vagy annál jobb minősítést, ahol minimum 25%-ban hasznosítson a tanúsítandó épület megújuló energiát. Társasházi lakás esetén ez a kategória csak akkor érhető el, ha a teljes épület is rendelkezik legalább ilyen minőségi besorolással. Fontos szempont lett ebben a kategóriában, hogy a fűtési rendszer helyiségenként szabályozható legyen!
  • A tanúsítványban szerepeltetni kell legalább egy fotót az épület homlokzatáról, valamint az építés évét és esetleges műemléki jellegét is meg kell jeleníteni.

Arról, hogy ki készíthet ilyen tanúsítványt, a 244/2006. (XII. 5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet rendelkezik. Eszerint energetikai tanúsító tevékenységet megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező végezheti, amennyiben teljesítette a szükséges jogosultsági vizsgát.

Töltse ki, vagy hívjon minket!

Telefon: +36 30 248 2000

    Elfogadom a PENEM Ingatlan Kft. Adatvédelmi irányelveit.